МИСЛЕЊА / АНАЛИЗИ

 

Извештај за капацитет на администрација на Државната комисија за спречување на корупцијата

МОНИТОРИНГ НА ЕФИКАСНОСТА, ЕФЕКТИВНОСТА, ТРАНСПАРЕНТНОСТА И ОДГОВОРНОСТА НА РЕГУЛАТОРНИТЕ ТЕЛА ЗА МЕДИУМИТЕ – PROFORMACE WATCH

 Суштината на демократските системи лежи во механизмот на контрола и повратна спрега (checks-and-balances) кој се рефлектира врз работењето во секое поле на дејствување на регулаторните ...

прочитај повеќе...

Приватно обезбедување или параполиција?

Со предложениот закон за приватно обезбедување МВР наводно сака да воспостави ред и европски стандарди во оваа сè позначајна сфера. За жал, во ...

прочитај повеќе...

Како Скопје 2014 го уништи квалитетот на јавните финансии?

Колумна на Џевдет Хајредини, потпретседател на ТМ објавена на faktor.mk

Во извештаите на Европската комисија за напредокот на Република Македонија за последните три години ...

прочитај повеќе...

(НЕ)ТРАНСПАРЕНТНОСТ ВО ФИНАНСИРАЊЕТО ПОЛИТИЧКИ ПАРТИИ

Во организација на Фондацијата Отворено општество – Македонија (ФООМ) и Транспарентност Македонија (ТМ), а по повод објавувањето на резултатите од првиот периодичен извештај, ...

прочитај повеќе...